Akkent

22.05.2019 473

 

AKKENT

                Akkent´in ilk yerleşimi, 1200’li yıllara dayanır. Germiyanoğulları’nın Dedeman Boyundan gelen ağaların bu bölgeye yerleşmesi ile kasabamızın temeli atılmış olup, bu ağalar tarafından devamlı yemek verilmek suretiyle, insanların bölgeye gelmeleri sağlanarak toplanma ve yemek verilen yer anlamına gelen zaviye olarak isim almasına rağmen, zamanla beldemizin ismi Zeyve adını almıştır. 1960 yılında bazı yerleşim merkezlerinin isminin Türkçe´ leştirilmesi ile birlikte kasabamızın ismi AKKENT olarak değiştirilmiştir. 
Bazı yaşlılarımız, kasabamızın ismini ZEYVE olarak söylemekten hoşlanırlar.

                 Kasabamız, konum itibariyle ilçemize 10 km, ilimize ise; 72 km uzaklıktadır. Akkent´in kurulu bulunduğu arazi az da olsa engebeli bir yapıya sahiptir. Bundan dolayı, halk arasında “aşağı mahalle” ve “yukarı mahalle” olarak adlandırılmıştır. Kasabamıza komşu, Çal ve Bekilli ilçeleri, Ortaköy, Hançalar ve Süller kasabaları, Develler, Bahadınlar ve Kuyucak köyleri vardır. Akkent, yerleşim alanı olarak kıraç topraklar üzerine kurulmuştur.

                 Çevresinde bağ ve meyveciliğe elverişli araziler, Menderes Havzası’nda ise sebzeciliğin yapılabildiği verimli topraklar mevcuttur. 1960 yılında kurulan Akkent Kalkınma Kooperatifi çevre köylerden ve kasabalardan birçok vatandaşımızın Avrupa’da işçi olmasını sağlamıştır. Kooperatifin asıl kuruluş amacı yörede yetiştirilen meyveleri daha iyi değerlendirmek ve memleket ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Çok ortaklı olarak kurulan meyve suyu fabrikası randımanlı çalıştırılamadığı için 1990 yılında özel sektöre satılmıştır. Halen “Konfrut Gıda Sanayii” olarak faaliyetini sürdürmektedir. Yıllık kapasitesi çilek, kayısı, şeftali, elma, ayva, havuç, limon, mandalina ve portakal olmak üzere 110.000 tondur. Akkent halkı çiftçilik, özellikle üzüm yetiştiriciliği, ticaret ve hayvancılığın yanı sıra minare yapımcılığı ile ün kazanmıştır.

                    Kasabamızda; Minibüs Taşımacılık Kooperatifi ve kooperatife üye 30 adet minibüs bulunmakta olup, her gün yarım saat ara ile Denizli´ye sefer düzenlemektedirler. Bu sebeple İlçe ve İl merkezine ulaşımımız rahattır. Ayrıca Motorlu Taşımaçılık Kooperatifi bulunmakta olup, Kooperatife üye kamyonlar yurdumuzun her yerine yük ve eşya nakliyesi yapmaktadırlar.

                     Akkent, çevre köy ve kasabalar içinde eğitim seviyesinin yüksekliği ile dikkat çekmektedir. Aileler eğitime özel bir önem vermekte ve çocuklarını bu konuda yönlendirmektedirler. Kasabamızda bulunan İlköğretim Okulu eğitim-öğretimde oldukça başarılıdır. İlköğretimden mezun olanlar, kasabamızda lise olmadığından ilçemizdeki yada ilimizdeki liselere gitmektedir. Şu anda üniversite mezunu olan çok sayıda vatandaşımız vardır. Bu sayının çokluğu yurdun değişik yörelerindeki kamu kurumlarında çalışanların fazla olmasıyla da eğitime verilen önemi göstermektedir.